Az ügyvéd ajánló és a jogviták

Az ügyvéd ajánló és a különböző jogviták természetesen összekapcsolódnak, hiszen az ügyvéd ajánló lehetővé teszi, hogy jogvita, illetve bármilyen peres ügy esetén a legkiválóbb szakemberekkel tudjon együttműködni. A jogi eljárások megindítása és fenntartása nem olcsó mulatság, ráadásul nem ritka, hogy amúgy összességében véve néhány hónap alatt befejezhető ügyek évekig húzódnak, okozva ezzel nem kis fejfájást és kiadásokat az érintett feleknek. Idő közben a fellebbezési, szakértői költségek csak nőnek, a jogi védelem szükségessége szintén költséges halmazzá tud duzzadni ennyi idő alatt. Egy ilyen ügyletből mihamarabb kiszállni – ez az, amit egyik, vagy olykor már mindkét fél igazán akar. Ehhez pedig kell a jó szakember! Az Ügyvéd ajánló ehhez a szakembergárdához segít minket közelebb. Tekintve, hogy a használata ingyenes, az ügyvéd ajánló igen nagy hozzáadott értékkel büszkélkedhet, ugyanis a működése által nem kell nekünk végig járni tetemes mennyiségű munkadíj kifizetése ellenében az összes szóba jöhető ügyvédet és hónapokig konzultálni velük, hanem a munkájuk kapcsán folyamatosan véleményezett, kipróbált jogi szakemberek állnak a kereső rendelkezésére.

ügyvéd ajánló

Mikor veheti igénybe az ügyvéd ajánló szolgáltatásait?

Az ügyvéd ajánló természetesen egy, a jogi eljárás bármely szakaszában igénybe vehető szolgáltatás. Az más kérdés, hogy ésszerűségi, anyagi és szakmai okokból kifolyólag érdemes egy eljárás megkezdése előtt alaposan körbe nézni, vagy éppen az ügyvéd ajánló segítségét hívni. Amennyiben úgy érzi, hogy sérelem érte és jogait érvényesíteni szeretné, akkor úgymond felperesként aktívan pert indíthat egy, vagy több alperes ellen. Ilyen esetben abszolút és jól felfogott érdeke, hogy az eljárás megkezdése előtt egy képzett és tapasztalt ügyvéddel felépítsék az eljárás stratégiáját, amivel egyrészt felmérhetik az ügy lehetséges kimenetelének változatait, valamint rengeteg időt és pénzt spórolhatnak meg. Mivel ilyenkor a felperes indítja meg a pert, az ő szempontjából ez egy aktív folyamat. Amennyiben egyszer csak észreveszi, hogy Önt alperesként perbe hívják (vagyis beperelték), akkor Önnek elsősorban egy jó védőre van szüksége, aki ellátja az Ön jogi védelmét, ez egy passzív, védekező, vagyis defenzív folyamat az alperes szempontjából – természetesen csak addig, ameddig ő maga pert nem indít a korábbi felperes ellen, ahol mondjuk ő meg visszaperel. A per költségeit annak rendje és módja szerint a vesztes fél köteles állni, amit az eljárás végén állapítanak meg az ítélettel együtt. Addig általában a felperes kénytelen viselni az eljárás költségeit, az ügyvédi munkadíjat, stb., kivételt képez ez alól, ha a bíróság eljárási/illeték költség megfizetésére nem kötelezi alperest még az eljárás közben.

Példa az ügyvéd ajánló működésére

Az ügyvéd ajánló működését jól mutatja az alábbi példa is, ahol ügyfelünknek nem volt ideje ügyvédeket kipróbálni, hanem egy ismerőse mesélt neki a honlapról, amire ügyfél rákeresett. A honlapon megadta elérhetőségét és pár mondatban körül írta az őt éppen gyötrő problémát. Nevezetesen a felesége éppen válni készül tőle, és a bankszámláját is leürítette, amíg ügyfelünk külföldön nyaralt. A barátai egy másik, régi bankszámlára történő átutalással segítettek neki hazajönni és az eljárást megindítani. Ameddig ők férj és feleség, addig természetesen él a vagyonközösség intézménye. Azonban a fenti esetet valószínűleg sokan úgy élnék meg, hogy a párjuk meglopta őket, de legalábbis jogtalanul tulajdonított el tőlük X-millió forintot. Ilyen esetben mihamarabb bírósághoz kell fordulni, ahol a megfelelő jogi képviselet kulcsfontosságú.