Informatikai igazságügyi szakértő

Néhány évvel ezelőtt egy ügyvéd ismerősöm keresett meg. A védence a gyárból, ahol dolgozott eltulajdonított elektronikai alkatrészeket. Nem szép dolog. A felelősségének megállapítása nem is volt kérdéses. Az okozott kár mértéke azonban vitatott volt, és az eszközök értékének megállapításában kérték a segítségemet. Akkoriban már informatikai tudományokból PhD fokozatot szereztem és angol szakfordítói oklevéllel is bírtam, nem okozott nagy nehézséget az alkatrész gyártójának beazonosítása, és pár üzleti levél megírása, amelyben árajánlatot kértem. Pár nap múlva prezentáltam az alkatrészek piaci árát.

Ma már tudom, hogy mint eseti informatikai igazságügyi szakértő jártam el az ügyben.

Évekkel később, mint bejegyzett informatikai igazságügyi szakértő működök. Megkeresnek hatósági kirendelésekkel, vannak érdekes, kihívással teli feladatok és vannak olyanok, amelyeket rutinból, de szisztematikus és alapos munkával kell megoldani.

informatikai igazságügyi szakértő

Informatikai igazságügyi szakértő megbízások

Kapok megkereséseket magánszemélyektől, vállalkozásoktól. Nem minden felkérést tudok elfogadni, időnként szükséges higgadtan elmagyarázni, hogy az, ha valaki a Megrendelő képmását rászerkesztette valaki más testére és ezt a Facebookon is közztette, az nem szükségszerűen indokolja szakértő bevonását. Igyekeztem lebeszélni a Megrendelőt akkor is, amikor a feleségének akarta bizonygatni, hogy bizonyos tartalom csak programhiba miatt kerülhetett úgy az informatikai eszközére, ahogy odakerült.

Általában azt gondolom, hogy az vegyen igénybe igazságügyi szakértőt, akinek igazságügyi szakértőre van szüksége. Ezek jellemzően peres vagy nemperes eljárások, hatósági ügyek. – vagy éppenséggel ilyen esetek elkerülése. Sokszor nagy értékű beszerzések műszaki tartalmának meghatározása, az akkori jogszabályoknak, rendelkezéseknek, specifikációknak való megfelelősség vizsgálata a cél. Az informatikában a műszaki tartalom nagyon gyorsan változik és a szabályzók nem mindig képesek ezt lekövetni. Ilyenkor a szakértő a leírt szabályok szellemét és betűjét egyaránt betartva próbálja a szabályozási hiányt áthidalni és a Megrendelő feltett kérdéseire válaszolni.

Kapok kirendeléseket nyomozó hatóságoktól. Bűncselekmények vizsgálata során lefoglalt informatikai eszközöket vizsgálok meg. Megállapítom az eszközök típusát, azonosító számait, illetve hogy a vizsgált cselekménnyel kapcsolatba hozható adatok találhatók-e rajtuk. A munkámra, a betartott határidőkre sok pozitív visszajelzés érkezett, talán ennek is köszönhető, hogy folyamatosak a megkeresések.