Menekültek segítése céges alapítványként

Irán

Az egyik vezető gyorsétterem hálózat fejlesztési és stratégiai igazgatójaként felvetettem az egyik elnökségi ülésen, hogy cégünk részt vehetne egy olyan jótékonysági alap létrehozásán, amely a háborúktól és szankcióktól sújtott Irán területén nyújthat támogatást a menekültek számára, szigorúan alkalmazkodva ahhoz a helyzethez, amely az atomhatalom és terrorista támogatóként elhíresült országban. Ehhez természetesen rengeteg előkészítő munkálatokra és még hosszabb helyszíni tárgyalás sorozatokra lesz szükség, de én úgy látom, hogy erre most van igazán szükség.

Irán egy nagyvállalat szemszögéből

A céges politikánk legfontosabb része, hogy semmilyen formában nem veszünk részt a nagypolitikában, mert egyrészt sem befolyásolni sem beleszólni nem tudjuk, pláne szeretnénk, de mégis a felelős tevékenységünk részeként kötelességünk megismerni a helyi körülményeket és ahol tudunk segíteni kell. Ehhez meg kell ismerni, hogy Irán lakosai hogyan élnek, milyenek a jelenlegi kilátásaik és hol tudunk mi ebben politika mentesen becsatlakozni. Mert nekem szent meggyőződésem, hogy nem lehet általánosítani egy teljes ország lakosságát néhány fanatikus és pár idióta politikus és atomtudós tevékenysége alapján.

Irán meglátogatása

Ennek érdekében elkezdtünk egy látogatást előkészíteni és ehhez felkértünk egy olyan londoni céget, akiről információink szerint elképesztően jó véleménnyel vannak az emberek, cégek és szinte kivétel nélkül csak és kizárólag pozitív visszajelzéseket kapunk róluk. Így a látogatásunk megszervezésére felkértem a céget, hogy rakjon össze nekünk egy olyan speciális utat, ahol megismerhetjük Irán igazi arcát, találkozhatunk nem radikális vezetőkkel, az igazi lakossággal, meglátogathatjuk a szent helyeiket, végig utazhatunk olyan területeken, ahol korábban még senki sem járt a cégünktől, az biztos.

Ebben maximálisan partner volt a cég, sőt úgy éreztem, hogy ők kitüntetésnek vették, hogy az Irán utazásunk megszervezésére őket kértük fel. Egyhez viszont ragaszkodtam, hogy a számlában ez semmilyen formában nem jelentkezhet, mert ugyanazt akarjuk fizetni, mint bárki más és amennyiben lesznek extra kívánságaink akkor azokat is rendes áron számlázzák ki a számunkra. Ezt korrektnek és teljesen elfogadhatónak tartották és ennek megfelelően állították össze az összesen két hetes programunkat.

Irán egy csodálatos ország és erről meggyőztem a vezetőinket is, hogy a szankciók miatt amerikai és angol kollégák helyett más európai vezetők jöjjenek, mert ezáltal lehet minimalizálni a kint tartózkodásunk alatti konfliktus helyzeteket. Én annak ellenére, hogy Amerikában dolgozom, francia állampolgár vagyok, így velem nem lesz probléma. Az utazási iroda szervezése nagyságrendileg egy hónapot vesz igénybe, annak érdekében, hogy egyrészt minden szükséges dokumentumot megszerezzenek az Irán látogatásunkhoz, másrészt velem folyamatosan egyeztetve rakják össze a lehető legérdekesebb és leglátványosabb elemeket tartalmazó program sorozatot.