Miért pont drótszőrű foxterrier?

Világéletemben a drótszőrű foxterrier volt a kedvencem. Gyerekkoromban volt egy foxi keverék kutyánk. A legjobb pajtásom volt és azóta kívánni se tudnék megfelelőbbet. Egyszerűen imádom őket és kész. Mert vidámak, élénkek, iszonyatosan okosak és érzékenyek, ugyanakkor van egy karakteres temperamentumuk, ami már már védjegy. Azóta több foxim is volt, avagy szüleimnek, így úgy megosztott gazdisággal bírtunk a családban és azt hiszem nekünk más kutyánk már soha nem is lesz. A drótszőrű foxterrier nálunk ráadásul a macskával is kijött, úgyhogy nálunk mág az sem volt igaz, hogy ne tűrne meg maga mellett más házi kedvenceket. Úgyhogy elmondom most nektek, miért ajánlom a foxit, még ha töredelmesen be is ismerem, hogy nem mindenkinek való.

A drótszőrű foxterrier tulajdonságai

Ez egy kistestű kutya. Nem is szerették volna, ha nagyra nő, eredetileg angliában használták főként rókavadászatokon, innen a foxy név. Persze alkalmazzák nagyvadak esetében is, én találkoztam már olyan tenyésztővel, akinek Magyarországon vaddisznó vadászatban edződött a szukája. A foxi cseppet sincs híján bátorságnak, kicsi a bors, de erős! Persze nem a vadhajtás  a jellemző, de az ösztön kétségtelenül ott bujkál a drótszőrű foxterrier ereiben. A szőrzete drótos – minő meglepetés. Alul egy sűrű, puhább alszőrrel, felette kemény, szintén sűrű fedőszőrrel. Nem különösebben szőrhullajtó, de azért olykor olykor nem árt kikefélni a bundáját, hogy a szennyeződésektől megtisztítsuk. Ha valakinek a hosszú szőr nem jön be, a drótszőrű foxterrier testvére, a sima szőrű foxterrier is remek választás. Színezet mindkét fajtának fehér alapú, általában cser vagy fekete jegyekkel, esetleg mindhárom, bár ismert teljesen fehér variáció is. Évente kétszer nem árt, ha megnyíratjuk olyan kozmetikussal, aki pontosan tisztában van vele, hogy is néz ki egy drótszőrű foxterrier.

A drótszőrű foxterrier nevelése

Foxterrier tenyésztők is gyakran mondják, hogy a foxi egy karakter. Ismert nagyobb körben a terrier temperamentum, hát ez a drótszőrű foxi kölyök esetén sem hiányzik. A drótszőrű foxterrier okos és játékos, de hamar elunja magát. Nem szereti a szerinte értelmetlen játékokat. Emlékszem a gyerekkori kutyánkat, amikor tanítottam ülni, hát elég könnyen elsajátította. A szabály az volt, hogy minden utcasarkon kérés nélkül neki ülnie kell, mert bármikor jöhet egy autó, akkor is, ha én még csak az utca felénél járok. Szóltam is neki, hogy ül. Ő hátranézett, egy picit lejjebb eresztette a hátsóját, de amúgy le nem tette. Ez egy rendszeres párharc volt, hogy oké, érti ő, hogy azt akarom, hogy üljön, tud is ő ülni, de minek? Hát ez hülyeség! Ennek nincs értelme, az előző sarkon ült le, az nem volt elég? Szóval a drótszőrű foxterrier egy jellem, és türelmet igényel a nevelése, sok sok pozitív megerősítéssel. Egy drótszőrű foxterrier tenyésztő interjújában hallottam, hogy mennyire könnyebben kezelhetők, ha rendszeres és megfelelő mozgást tudunk nekik biztosítani. Hát ebben van igazság. A drótszőrű foxterrier ugyanis nagyon energikus és élénk, ha nem jut elég élményhez, ugatós lesz és talál magának elfoglaltságot. Tíz és tizenkét éves korom között négy pár papucsom lett ugyanazon foxi áldozata, sőt, egyszer rajtakaptam, mert elfelejtette, hogy én a konyhában vagyok miközben szüleim elmentek otthonról. Amint csukódott az ajtó, ő elindult az étkezőasztal alá, szájában fél pár papuccsal. És akkor farkasszemet néztünk. Tekintetében látszott, hogy mélységesen tudatában van annak, hogy lebukott. Szóval ha egy olyan kutyát akarsz, aki nem fog csettintésre szolgamód mindent megcsinálni, hanem folyamatos kihívás a figyelmét megtartanod és sose lustulsz el mellette se fizikailag, se szellemileg, akkor foxi!

A drótszőrű foxterrier betegségei

Sajnos vannak, nem teljesen mindegy az sem, milyen tenyésztőtől szereztük. Persze egyik tenyésztő sem akar szánt szándékkal rosszat a kutyáknak, de ebből a fajtából is vannak a túltenyésztett és a munkakutyaként használt példányok. Ha azt látjuk, hogy drótszőrű foxterrier eladó, érdemes kicsit kutakodni, hogy a szülők kiállítási kutyák, vagy munkakutyák? Olyan súlyos betegségek, mint a németjuhász csípőproblémái nem jellemzik. Veleszületett szívrendellenességek, vagy süketség előfordulhat, illetve olykor szürke hályog alakulhat ki. Óvni kell emellett a lábukat, combcsont elhalás esetleg szemlencseficam betegítheti őket és néha bőrallergia. Ha azt látjuk, hogy a kutya folyamatosan rágja valamely testtáját, farkát, lábát, valószínűleg allergiás reakció miatt viszket szegénynek a bőre. Ilyenkor legyen gyanús az étrend. Ki lehet kísérletezni, mi az, amit jó, ha elhagyunk, de ebben értelemszerűen az állatorvos is a segítségünkre lehet.

Aki hibátlan kutyát keres, keressen tovább. A foxi nem lesz minta jól nevelt ölebünk. Viszont a legjobb társ ahhoz, hogy magunkból a legtöbbet hozzuk ki, nemhogy kihozza, kiköveteli mind a figyelmet, a mozgást, a szellemi tevékenységet és közben mókázik, bohókásan és nagy szívvel veti magát mindenbe, amit ér. Egy kis ördögfióka, aki nagyon jól tudja, hogyan adja az ártatlant. Manipulálni fog és piszkos játékokat űz. Az olyan bolondok, mint én, pedig élünk és halunk az ilyen imádnivaló kisördögökért!